x
E R C S O F T

E-Defter

e-Defter Nedir? Nasıl Kullanılır? Kimler e-Defter Kullanmalı?

e-Defter uygulaması 13/12/2011 tarih ve 28141 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik defter genel tebliği sıra no:1 ile yürürlüğe girmiştir;

http://www.edefter.gov.tr/ adresinde duyurulan format ve standartlara uygun elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkan tanımayı hedefleyen hukuki ve teknik

Geçiş Süreci

e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerden;
1- e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren),
2- Bu Tebliğ yayım tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanununun 397nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler 1/1/2020 tarihinden itibaren, 2020 ve müteakip yıllarda bağımsız denetime tabi olma şartlarını sağlayan mükellefler ise şartların sağlandığı yılı takip eden yılın başından itibaren,
e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorundadırlar.

e-Defter ile İş Akışı

  • Yevmiye defter boyutunun sınırı aşmamasına bakılır, imzalanır,
  • Yevmiye defterinin şema ve şematron kontrolü yapılır,
  • Yevmiye defteri beratı oluşturulur ve imzalanır,
  • Yevmiye defteri beratı şema şematron kontrolü yapılır,
  • Yevmiye defteri beratı sıkıştırılır.
  • Hatasız oluşan dosyalar GİB’in sitesine yüklenir.
  • Eğer yukarıdaki sıralamada herhangi bir hata oluşur ise, e-defter hazırlanamaz.


Uygulama Kullanımı Kimler İçin Zorunludur?

Petrol Piyasası Kanunu bünyesinde, madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan mal alan mükelleflerden, 2011 sonu itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar ve Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden, 2011 sonu itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatı bulunanlar, e-Defter zorunluluk kapsamına giren mükellefler arasında yer almaktadır.


e-Defter Hakkındaki Genel Sorular

e-Defter uygulamasının teknik mimarisi, yevmiye defteri ve büyük defter, XBRL GL e-defter format ve standartlarına göre hazırlanmaktadır. Bu standartlar, defter kayıtlarının içeriği ve standartlarını oluşturmaktadır. Söz konusu elektronik ortam olunca e defter ile birlikte elektronik fatura da önemli bir hal alıyor.

Bu standartlara uygun olarak oluşturulan dosyaların, mali mühür ile mühürlenmesi ya da güvenli elektronik imza ile imzalanması ve e-Defter uygulaması aracılığı ile beratının alınması zaruridir.

e-Defter beratı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içermektedir ve GİB Mali Mührü ile onaylanmış elektronik dosya anlamına gelecektir.


Neden e-defter

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-Defter sisteminde bir sorun oluşması ve yasal sürenin sonunda yüklenmeye çalışılan beratların, GİB e-Defter uygulamasına yüklenememesi durumunda, bu beratlara mali mührünün yanı sıra zaman damgası eklenmesi lazımdır. Bilindiği üzere “Zaman Damgası”, belli bir verinin, belirtilen bir tarihte var olduğunu kanıtlayan bir araç anlamına gelmektedir. GİB sisteminde oluşan sorun giderildiğinde, zaman damgalı saklanan berat, GİB e-defter uygulamasına yüklenmelidir ve GİB imzalı berat indirilmelidir. Yasal sürelerde beratın oluşturulduğunun anlaşılması konusu gündeme geldiğinde, zaman damgalı berat, ispat aracı olarak kullanılmaktadır. Sadece beratların, zaman damgalı olması yeterli olmaktadır. Elektronik defterlerin, zaman damgalı olma zorunluluğu bulunmuyor. Nitekim, zaman damgası adet (kontör) bazındadır. Her bir berata konulan zaman damgası, bir kontör olarak adlandırılmaktadır. Defterlere de, zaman damgası eklenmek zorunlu değildir. Ancak yine de kullanıcı tercihen eklemek isterse, burada zaman damgası sayfa sayısına göre değil, defter parçasının kendisine ekleniyor olmaktadır. Dolayısıyla, her defter parçasına konulan zaman damgası, bir kontör olarak hesaptan düşmektedir. Bu arada, e-Defter Uygulaması ile muhasebe kayıt zamanına ilişkin bir değişiklik öngörülmemektedir. Kayıtların öteden beri olduğu gibi, VUK’nda belirlenen süreler dahilinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Belirlenen süreler, beyanname ve ödeme sürelerini, herhangi bir şekilde etkilemeyecektir. Elektronik defterde, her yevmiye kaydında belge tipinin yer alması zorunda değildir ve hiçbir belgeye dayanmayan işlemler de mümkün olabilmektedir.

SMM, kılavuzda sayılan belgeler arasında yer almadığı için belge türü olarak “other” ve belge açıklaması “serbest meslek makbuzu” olarak belgenin numarası ve tarihi de girilerek kaydedilmektedir.


Tek Formatta Çözüm

GİB kılavuzlarında belirtilen standartlara ve formatlara uygun olarak hazırlanan e-Defter ile özel ya da kamu kuruluşları ile aranızdaki tüm bilgi alışverişini uyumlu bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.


Hızlı ve Kolay Kullanım

Bulut ortamında yer alan defterlerinize ve berat dosyalarınıza dilediğiniz zaman ulaşma ve uzaktan kontrol etme imkanına sahip olursunuz.


Maliyet Tasarrufu

Arşivleme, noter ve baskı gibi işlemleriniz için harcadığınız maliyeti ve iş gücünü farklı alanlarda kullanmanıza olanak sağlar.


Siz de Rahat Edin!

Kağıt üzerinde tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve büyük defteri elektronik ortama hemen şimdi taşıyın.


Foriba e-Defter Özellikleri

e-Defter gibi hızlı ve düzenli bir sisteme geçiş yaparak baskı, arşivleme ve kağıtla ilgili operasyonel süreçlerden kurtulur, maliyet ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz.


Her An Her Yerden Erişim

e-Defter çözümüyle yevmiye ve büyük defterleriniz dijital ortamda oluşturulur. İstediğiniz zamanda her yerden erişim sağlayabilirsiniz.


Mevzuata Uygun

Tüm e-Defter dosyalarınız Gelir İdaresi Başkanlığı Standartlarına uygun olarak düzenlenir. e-Defter çözümü uluslararası standartlardaki XBRL teknolojisi ile raporlama yapabilir.


Entegre Çözüm

Tüm muhasebe sistemleriyle uyumludur. e-Defter’lerinizi zaman damgasıyla imzalayabilirsiniz.


Kolay Arşivleme

Foriba e Defter çözümü ile bilgilerinizi 10 yıl boyunca güvenle saklamanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Sayfa adedine göre kağıt bastırmanız ve de notere onaylatmanız gerekmez.


E-DEFTER BERATLARI YÜKLEME SÜRESİ

e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken“Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresini göstermektedir

*Kurumlar Vergisi Mükellefleri olan Tüzel Kişileri kapsamaktadır.