Başlamadan önce;
Bilgi paketimizde e-Arşiv portalın neden kullanıldığı ve nasıl imkanlara sahip olduğu, bunun yanı sıra ERC Sovos Foriba paneli ile tüm bu işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizi bulabilirsiniz.


e-Arşiv Portal Nedir ?
İşletmelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun şekilde elektronik ortamda fatura oluşturabilmelerine, faturaların; ibraz edilebilmelerine, muhafazalarına ve raporlamalarına imkân sunan resmi portala e-Arşiv Portal denir.
e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir ?
Farklı yöntemleri olmakla birlikte en çok bilinen yöntemler;
- GİB Portalı üzerinden bilgileri girerek,
- GİB ile entegre ettiğiniz kendi yazılımlarınız üzerinden,
- GİB onaylı ERC Sovos Foriba portalı üzerinden,
Hangisini Kullanmalıyım ?
Dilerseniz karşılaştırmayı birlikte gerçekleştirerek, kolaylıklara göz atalım;
ERC Sovos Foriba Paneli & GİB Portal
Tek Tık ile Fatura
Tekrar tekrar, parça parça fatura kesimi derdini ortadan kaldırarak, kayıtlı müşteri bilgileri ile 1 dakika içerisinde e-fatura oluşturabilirsiniz.
İş Yükünü Azaltır
GİB portal üzerinden fatura iptali gerçekleştiremezsiniz. ERC Sovos ile faturalarınızda bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Arşivleme
e-Arşiv portalı 6 ay boyunca fatura arşivi hakkı tanırken, ERC Sovos ile dilerseniz 10yıl boyunca faturalarınızı arşivleyebilirsiniz.
Düzenleme
e-Arşiv portalı ayda 500 fatura düzenleme hakkı sunarken bu miktar ERC Sovos ile sınırsız olarak fatura düzenleme imkanı sağlar.
İletim
e-Arşiv portal ile faturayı el ile tek tek göndermeniz gerekirken, ERC Sovos portalı ile otomatik olarak alıcı kişiye indirme yapmadan gönderilir.
Geçmek İçin Ne Yapacağım ?
GİB Portal Geçiş İşlemleri
GİB Portal’ da ücret ödemeden, mali mühürünüz olmadan fatura kesebilir, her faturada telefonunuza gelen 6 haneli şifre ile fatura imzalama işlemlerinizi gerçekleştirebilir, mali mühür veya e-imzaya ihtiyaç duymadan işlemlerinize 500 faturaya kadar devam edebilirsiniz.
ERC Sovos Geçiş İşlemleri
ERC Sovos ile çalışmayı tercih ettiğinizde, Mali mühür veya e-imza satın almanız gerekiyor. Bu işlem ile birlikte, e-Fatura ve e-Arşiv faturaya geçişiniz sağlanıyor. 2000/5000₺ değil tüm faturalarınızı elektronik gönderebilirsiniz.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasında ki Farklar ?
e-Fatura
- e-Fatura kesimi yalnızca, e-Fatura kullanıcıları içindir.
- e-Fatura GİB üzerinden alıcıya ulaştırılır.
- e-Fatura’da imzalama, mali mühür ile ise zaman damgası gerekmez.
e-Arşiv Fatura
- e-Arşiv fatura ise kapsamı dışında bulunan kullanıcılar için kullanılabilir.
- e-Arşiv fatura mail veya çıktı alınarak kağıt olarak da teslim edilebilir.
- E-Arşiv faturada ise mali mühür ve zaman damgası istenir.
Detaylı Bilgi Paketi
Kimler e-Fatura kesmek zorunda ?
e-Fatura sistemini kullananlar ve cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olanlara e-Arşiv fatura kesme zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve faturanın KDV dahil tutarı 2000 TL ve üzerindeyse e-Arşiv fatura zorunluluğu bulunmaktadır. Aynı şekilde vergi mükellefi olmayan bireylere kesilen KDV dahil 5000 TL ve üzeri tutarlardaki faturaların da mutlaka e-Arşiv fatura olarak hazırlanması zorunludur.
e-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?
Kesilmiş olan e-Arşiv faturaların, çeşitli gerekçeler ile iptal edilmesi gereken durumlarda e-Arşiv portal fatura iptali alanına fatura bilgileri eklenir. İptali istenen e-Arşiv faturanın Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderimi sağlanır. Faturaların iptal süresi, faturanın karşı tarafa iletim tarihinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde iptal işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.